Bjert/Stenderup Husholdningsforening
75 år - 1942 - 2017

Foreningen havde stiftende generalforsamling den 19. juli 1942 og da var der tegnet 123 medlemmer, som alle havde haft besøg af fru Hagsted, der på cykel kørte fra gård til gård og fra hus til hus for at værge medlemmer.

”Foreningens formål er at virke for dygtiggørelse af kvinder og mænd til at udfylde deres plads i hjem og samfund”. Dengang skulle man lære at gøre hovedrent, bage æbleskiver, der var sy kursus, hvor man under krigen lærte at sy sit brugte tøj om.

Efter en snes år på sandkageplanet, blev det for meget, og foreningen gik i gang med litteraturen, der var litteratur diskussioner om Rifbjerg, Panduro, Benny Andersen og Peter Seeberg m.fl., og der er stadig en litteraturstudiekreds i foreningen og en læsekreds, så litteraturen er ikke glemt. Vi har nu en StrikkeCafé, så håndarbejdet eksisterer også stadig, under lidt renoverede former.

Vi har lavet teaterture til Odense, Århus og København. Mange kendte har gæstet Husholdningsforeningen, bl.a. Susse Vold og Bent Mejding med H.C. Andersen, Githa Nørby har fortalt om sit liv ved teatrene.

I januar 1985 besøgte Husholdningsforeningen tv-byen, som deltager i Else Lidegaard og Kirsten Jacobsens tv-debat program ”Her er dit land mand” om populærpressen.

I 1986 efter et foredrag med Amtslæge Vagn Christensen, Ringkøbing, om selvhjælpsgrupper, sagde daværende formand Lisbeth Bonde Petersen ”hvis der er nogen der har ønsker om dette, vil vi da gerne være med til at skabe kontakten, til andre der også gerne vil mødes i en selvhjælpsgruppe”. Det blev til Selvhjælpsgrupper for Kolding og omliggende kommuner, der var hurtigt gang i butikken og efter ca. 10 år, blev det nye Kolding Selvhjælp en selvstændig forening, med kontor i Kolding. Nu med navnet ”Frivillig Kolding”

I marts 1990 fik Husholdningsforeningen ”Sundhed for alle Prisen” for at tage initiativet til Selvhjælpsgrupperne.

I forbindelse med vores 50-års jubilæum udgav vi bogen ”Hvad gør livet værd at leve” – den er skrevet af sognets beboere, og der står mange ting, der gør livet værd at leve.

Bjert/Stenderup Husholdningsforening blev den første modtager af den nystiftede pris Årets Kulturpris i 2008, den gjorde også livet værd at leve, det fortæller bestyrelsen, at det er sliddet værd, og at den gør en forskel.

Husholdningsforeningen er i dag en kulturel forening. Vi er et symbol på, at vi er husholdere i en husholdning, som både omfatter de nære sammenhæng og verden omkring os. Derfor er det stadig Bjert/Stenderup Husholdningsforening.

I dag er det mest foredrag, hvor vi prøver at være så aktuelle som muligt og som økonomien rækker til. Foredragsrækken bliver dog brudt af virksomhedsbesøg. Vi rejser udenlands, både storbyferier og nu også velvære.

I 2017 havde foreningen 75 års jubilæum som blev fejret med en planche udstilling på Kolding Bibliotek – middag om aftenen på ”Emmas have” og ugen efter med en meget festlig generalforsamling.

Vi er nu ca. 200 medlemmer både kvinder og mænd, alle vore arrangementer foregår på Sdr. Bjert Centralskole, med hvem vi har et rigtig godt samarbejde.

Vores generalforsamling er velbesøgt, det er en festaften og der serveres fersk røget laks, lagkager og så er der modeopvisning med vore lokale medlemmer der viser sommermoden.